

Radiographic Imaging of the Hand British Association Hand Therapist (BAHT) Level II Course

On line

Draft Programme 7th—9th May 2025

Pre-course welcome session (attendance required):
Wednesday 23rd April 2025
Registration 18.45 (6.45pm GMT) 19.00 - 19.30 (GMT)





Programme Day 1—Wednesday Normal Anatomy and Trauma

08.20	Registration CHAIR—HELEN BATEMAN/ELLA DONNISON	
08.30-08.40	Welcome and introduction to the course	Helen Bateman
08.45-08.50	BAHT Rep Introduction	Ella Donnison
08.50—10.35	Radiographic Positioning & Normal radiographic anatomy	Jane Wallis Ella Donnison
105 mins	Relationship to surface markings	
including E	Image planes	
including 5 minute break	Objective $1-$ The recognition of normal radiographic anatomy of the hand and wrist and their relationship to surface markings.	
	Objective 2—The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased awareness of how these views are achieved.	
10.35-10.45	Break	
10.45—11.05 20 mins	 A systematic approach to image interpretation Adequacy Alignment Bones Cartilage & Joints Soft tissues Objective 3 —The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.	Jane Wallis
11.05-11.10	Break (comfort break)	
11.10—12.10 60 mins	Radiographic appearances of common hand injuries: Distal phalanx tuft & body Mallet and profundus avulsion Phalangeal condyle, neck, shaft, base Heart neck metacarpal Bennett's # CMC, MP and IP joint dislocation/subluxation Objective 2—The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased awareness of how these views are achieved. Objective 3—The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.	Dan Armstrong
12.10-12.40	Lunch	

12.40-12.45 **10mins**

Workshop 1—Introduction to Radiographic Portal & Workshop Images

12.45-14.35 **105 mins**

5 mins break

Workshop 1—Radiographic Anatomy and Trauma (7 images)

- Image 1 (10 minutes) & feedback (5 minutes)
- Images 2 & 3 (20 minutes) & feedback (10 minutes)
- Images 4 & 5 (20 minutes) & feedback (10 minutes)
- Images 6 & 7 (20 minutes) & feedback (10 minutes)

Objective 1— The recognition of normal radiographic anatomy of the hand and wrist and their relationship to surface markings.

Objective 2 - The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased awareness of how these are achieved.

Objective 3 —The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.

14.35-14.45

Break (comfort)

14.45—15.45 **60 mins** Imaging in Wrist Injuries:

- Distal radius # (Colles and Smiths #)
- Scaphoid #
- Carpal bones

Objective 3 —The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.

15.45-15.55

Break (comfort)

15.55—17:00 **60 mins**

Workshop 2—Radiographic Anatomy and Trauma (8 images)

- Image 1 (10 minutes) & feedback (5 minutes)
- Image 2 (10 minutes) & feedback (5 minutes)

5 mins break

Image 3 & 4 (20 minutes) & feedback (10 minutes)

Objective 1— The recognition of normal radiographic anatomy of the hand and wrist and their relationship to surface markings.

Objective 2 - The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased awareness of how these are achieved.

Objective 3 —The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.

17.05-17.10

Close / Finish

Dan Armstrong Jane Wallis Helen Bateman Ella Donnison Katie Horton Kerry Bingley

10 minutes per image

Dan Armstrong

Dan Armstrong Jane Wallis Helen Bateman Ella Donnison Katie Horton Kerry Bingley

10 minutes per image

Programme Day 2—Thursday Disease Processes and Paediatrics



08.20	Registration CHAIR - ELLA DONNISON/HELEN BATEMAN					
08.30-08.40 10 mins	Introduction to Assessment Process (exam & assignment					
08.40- 09.10 30 mins	Recap of Day 1	Dan Armstrong/ Jane Wallis				
09.15—10.15 60 mins	Workshop 2—Radiographic Anatomy and Trauma (8 images)	Dan Armstrong Jane Wallis				
	 Images 5 & 6 (20 minutes) & feedback (10 minutes) Images 7 & 8 (20 minutes) & feedback (10 minutes) 	Helen Bateman Ella Donnison Katie Horton Kerry Bingley				
		10 minutes per image				
10.15—10.25 Break						
10.25- 11.25 60 mins	Imaging of Osteo-arthritis and Rheumatoid Arthritis:	Dan Armstrong				
	Objective 3— The evaluation of radiographic					
	images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.					
11.25-11.35	Break					
11.35-12.10	Introduction to the radiographic	Jane Wallis				
35 mins	appearances of benign and aggressive lesions:					
12.10-12.15	Break (comfort)					
12.15—13.20	Workshop 3—Radiographic Interpretation (8	Dan Armstrong				
65 mins	Images)	Jane Wallis				
5 mins break	-Images 1 & 2 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	Helen Bateman Ella Donnison				
	- Images 3 & 4 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	Katie Horton				
	Objective 1— The recognition of normal	Kerry Bingley				
	radiographic anatomy of the hand and wrist and their relationship to surface markings.	10 minutes per image				
	Objective 2 - The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased					
	awareness of how these are achieved.					
	Objective 3— The evaluation of radiographic					

13.20-13.50	LUNCH BREAK	
13.50—14.55 65 mins 5 mins break	Workshop 3—Radiographic Interpretation (8	Dan Armstrong
	Images)Images 5 & 6 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	
	- Images 7 & 8 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	Ella Donnison Katie Horton Kerry Bingley
		10 minutes per image
14.55-15.00	BREAK (comfort)	
15.00- 15:15 15 mins	Normal development of the paediatric hand:	Jill Arrowsmith
	Objective 1— The recognition of normal radiographic anatomy of the hand and wrist and their relationship to surface markings.	
	Objective 2 - The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased awareness of how these are achieved.	
	Objective 3— The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.	
15.15—15.35	Congenital abnormalities:	Jill Arrowsmith
20 mins	Objective 3— The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.	
15.35-16.05 30 mins	Injuries to the paediatric hand and wrist:Salter Harris classificationGreenstick fracture	Jill Arrowsmith
	Objective 3— The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.	
16.05-16.15	Break	
16.15—17.00 45 mins	Workshop 4— Disease processes and paediatrics (7 images)	Dan Armstrong Jane Wallis Helen Bateman
	- Image 1 (10 minutes) & feedback (5 minutes) - Image 2 & 3 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	Ella Donnison Katie Horton Kerry Bingley
	Objective $1-$ The recognition of normal radiographic anatomy of the hand and wrist and their relationship to surface markings.	10 minutes per image
	Objective 2 - The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased awareness of how these are achieved.	
	Objective 3— The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.	
17.05-17.10	Close	



14.55-15.00

Programme Day 3—Friday Paediatrics & Consolidation

08.50	Registration	
	CHAIR—HELEN BATEMAN/ELLA DONNISON	
09.00-09.10 10 mins	Summary Assessment Process	Ella Donnison
09.10-09.15 5 mins	BAHT Process	Ella Donnison
09.15-09.45 30 mins	Recap day 2	Ella Donnison/ Helen Bateman , Dan Armstrong , Jane Wallis
09.45—09.55 10 mins	Paediatric Fractures & Classifications Recap	Jane Wallis
09.55—11.05 60 mins	Workshop 4— Disease processes and paediatrics (7 images)	Dan Armstrong Jane Wallis Helen Bateman
plus 10 mins break	- Image 4 & 5 (20 minutes) & feedback (10 minutes) -Image 6 & 7 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	Ella Donnison Katie Horton
break	Objective 1— The recognition of normal radiographic anatomy of the hand and wrist and their relationship to surface markings.	Kerry Bingley 10 minutes per Image
	Objective 2 - The recognition of standard hand and wrist radiographic views and an increased awareness of how these are achieved.	J
	Objective 3— The evaluation of radiographic images in injury and disease of the hand and wrist using the AABCS system.	
11.05-11.15	Break	
11.15-12.00 45 mins	Impact of radiographic appearance on therapeutic intervention.	Helen Bateman
12.00-12.30	Lunch	
12.30—13.35	Workshop 5—Consolidation (8 images)	Dan Armstrong Jane Wallis
60 mins 5 mins break	-Images 1 & 2 (20 minutes) & feedback (10 minutes) -Images 3 & 4 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	Helen Bateman Ella Donnison Katie Horton Kerry Bingley
		10 minutes per Image
13.35-13.45	BREAK	
13.45—14.50 60 mins	Workshop 5—Consolidation (8 images)	Dan Armstrong Jane Wallis
5 mins break	-Images 5 & 6 (20 minutes) & feedback (10 minutes) -Images 7 & 8 (20 minutes) & feedback (10 minutes)	Helen Bateman Ella Donnison Katie Horton Kerry Bingley
	6	10 minutes per Image

Close / Finish

Faculty



Dan Armstrong

Consultant Hand and Wrist Surgeon

Jill Arrowsmith

Consultant Plastic and Hand Surgeon

Helen Bateman

Senior Physiotherapist

Kerry Bingley

Advanced Practitioner— Radiology

Ella Donnison

Senior Occupational Therapist

Katie Horton

Senior Physiotherapist

Jane Wallis

Advanced Practitioner—Radiology

Lectures and Workshops

Day 1

Lectures: 245 minutes = 4 hours 5 mins

Workshops: 175 minutes = 2 hours 55 mins

Day 2

Lectures: 200 minutes = 3 hours 20 mins

Workshops: 235 minutes = 3 hours 55 mins

Day 3

Lectures: 100 minutes = 1 hours 40 mins

Workshops: 180 minutes = 3 hours

TOTAL TEACHING = 18 hours 55 minutes

Lectures: 9 hours 5 mins Workshops: 9 hours 50 mins